INVENTARIS
inleiding
I: De eerste bewoners van het herenhuis
II: Het nieuwe bovenhuis
III: Twee-over-1-trap
IV: Het huis van de weduwen
V: Een Duitstalige episode
VI: Kamerhuurders
VII: Dubbel bovenhuis
VIII. De winkel met bewoners
IX. Het vervolg van de winkel
X. Eigenaren van huis en winkel
XI. Eigenaren na de splitsing
XII. Varia
XIII. Correspondentie ivm onderzoek
XIV. Chronologische vertelling
XV. Adresboeken en woningkaarten
XVI. Piet Heinstraat
XVII. Zeeheldenkwartier
XVIII. Publicaties van bewoners en eigenaren
XIX. Aanverwante literatuur
bijzonderheden
index op achternaam
aanwijzingen voor het gebruik



Chronologisch verhaal van bewoners 1882-1982


    HUISARCHIEF
    Het huisarchief bestaat hoofdzakelijk uit een verzameling persoonsdossiers met informatie over oud-bewoners en eigenaren sinds 1882 en van winkeliers sinds 1893. Daarnaast zijn er enkele orginele stukken en enkele boeken.
    Het huis verhaalt, met meer dan tweehonderd bewoners en tal van eigenaren, van roerige en rustige tijden en daarmee levert dit huisarchief, verdeeld over 19 dozen, een mooie bijdrage aan de Haagse geschiedenis.

    BOUW
    Het ruime negentiende eeuwse herenhuis met tien kamers is in 1881 door Dijkman & consorten gebouwd in een rijtje van vier op de hoek van de Piet Heinstraat met de Van Galenstraat. Het bouwwerk heeft geen bijzondere architektonische kenmerken, maar het is een met haar hoge kamers, grote ramen en sierlijke schouwen een goede vertegenwoordiger van haar tijd. Het huis voldoet aan de eisen van de negentiende eeuwse hygienisten. Iedere woning moet minstens aan twee zijden onmiddellijk licht en lucht van buiten kunnen ontvangen en de prive's zijn voorzien van een luchtkoker.
    Twaalf jaar na de totstandkoming van het pand vond er een ingrijpende verbouwing plaats, waarbij het herenhuis werd opgesplitst. Zo ontstond er in 1893 een dubbele bovenwoning (nummer 79A) met een aparte winkelwoning (nummer 79) op de begane grond. Anno 2012 zijn er in het bovenhuis nog veel orginele elementen uit deze tijd bewaard gebleven.

    WINKEL
    De eerste winkelier was J.C. Willemse, met een wijnaffaire. Daarna volgden er diverse schoenmakers. In 1901 werd het huisnummer 79 omgenummerd naar 119 en de winkelwoning werd nummer 117. Hier vestigde S. W. Hessels zijn schoenenmagazijn in 1905. Zijn bedrijf groeide in de loop van de twintigste eeuw uit tot dertien winkelfilialen. Het schoenmerk Hessels hield in 2007 op te bestaan.

    TWEE OVER 1 TRAP
    Van 1917 tot 1994 is de dubbele bovenwoning overwegend als twee over een trap in gebruik geweest en werd er niet alleen gewoond, maar ook gewerkt. In 1920 werden er kamers door de Duitse school gehuurd om als klaslokalen gebruikt te worden.
    Van 1921-1923 vestigde het kantoor van ingenieur Cornelis Rutten en architect Willem Verschoor zich in het huis. Met hun maatschappij De Moderne Woning realiseerden ze gedurende deze tijd de eerste flat in Den Haag. Huize Boschzicht is nog steeds een ikoon in Den Haag.

    BEWONERS
    In haar lange geschiedenis is het huis voor meer dan 200 mensen een thuis geweest. Sommige bewoners verbleven er slechts enkele maanden, anderen een paar jaar. Marie Scheibenreif (oud kamenier van prinses Juliana) heeft er het langst gewoond, zij kwam in 1940 en woonde gedurende een periode van 27 jaar op de tweede etage. Zij verhuurde kamers tot aan haar dood in 1967. Toen het pand in 1971 verkocht werd, liet de nieuwe eigenaar het bij het kadaster splitsen in drie verschillende percelen.